Arkiv för ‘Reflektioner’ kategori

Gott Nytt 2010

21 januari, 2010

Efter en lång och härlig julledighet är det äntligen dags att sätta tänderna i nya projekt och nya utmaningar.

Nyåret är alltid en tid för reflektion och eftertanke, en chans att utvärdera året som gått och blicka framåt mot året som kommer. 2010 kommer bli ett fantastiskt projektår, inte minst som ekonomin världen över nu definitivt vänt uppåt.

För min egen del planerar jag att fokusera på kommunikation och dokumentation i mina projekt i år. Erfarenheter från projekten under hösten säger mig att de är viktiga områden där jag kan bättra mig.

Jag ska också utvärdera mitt bloggande. Eventuellt kommer jag inte blogga så intensivt om mina egna projekt, utan istället fokusera på vad som händer i branchen. Låt oss hoppas att 2010 blir ett år av förändringar.

God Jul

22 december, 2009

Efter förra veckans succé med Projekt S har vi gjort oss förtjänta av en avkopplande julhelg. Förhoppningsvis har övergången till löpande drift gått så bra att det inte blir några störningar, vare sig i systemen eller i julefriden.

Jag hoppas också att du får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Allt rullar på

6 november, 2009

Arbetet med Projekt S är i full gång och än så länge ser det ut som planen håller. Alla verkar nöjda, både uppåt och nedåt i organisationen, även om det grumsades lite över att vi inte kommer bli färdiga riktigt lika snart som vi räknade med när vi offererade projektet.

Detta är inte bara mitt första stora projekt som projektledare, det är också det första där jag aktivt försöker hålla mig borta från att utveckla själv. Det är mest för att experimentera lite och testa hur det är att leda ett projekt där man inte har fullständig koll på implementationen. Tanken är att testa min och organisationens förmåga att separera projektledarrollen från utveckling och implementation. Kan jag hålla fingrarna borta från detaljerna?

Att avsluta projekt

26 oktober, 2009

När ett projekt levererat det det ska och interna och externa mottagare tagit över resultatet ska projektet avslutas. Det ska vara en ganska enkel process: lämna tillbaka outnyttjade resurser, sammanfatta och dra lärdomar och innan projektgruppen upplöses så firar man succén!

Vårat problem är att vi inte har någon förvaltningsorganisation, så det finns ingen som kan ta över förvaltningen av projekt (agera intern mottagare). När system i drift inte kan lämnas över till någon som tar ansvar kan man heller inte upplösa projektgruppen. Det i sin tur innebär att projektet aldrig riktigt avslutas utan hamnar i någon slags limbo.

Avsaknaden av förvaltningsorganisation innebär också att det saknas någon som ställer krav på att leveransen går att drifta. Konsekvensen blir naturligtvis att testning och dokumentation blir lidande, allra helst när man jobbar under tidspress. För mig som projektledare är det också viktigt att ha någon att jobba mot när det gäller att specificera och planera mål och leverans i projektet.

Nu jobbar jag på att få till en riktig förvaltningsorganisation, men det tar naturligtvis sin lilla tid.

Säljstöd

21 oktober, 2009

En lite oväntad uppgift jag ställts inför allt oftare på sistone är att sälja in projekt till blivande kunder. Det handlar naturligtvis främst om att ta fram specifikationer och lösningsförslag till offerter, men även lite mer spännande utmaningar. Att förstå kundens problem och hitta den bästa lösningen är inte alltid så enkelt, och sen ska man dessutom övertyga kunden om lösningens förträfflighet.

På vilka sätt kan man bäst som projektledare stöda säljarna i sin vardag?

Felanalys

19 oktober, 2009

Under den helgen har jag lagt ganska mycket tid åt att försöka lista ut varför det går som det går med våra projekt. Varför går det så dåligt trots hårt och välstrukturerat arbete? Jag har kommit på några problemområden för mig som projektledare:

Problem med processen

Jag har tagit fram en projektmodell som vi använder. Tyvärr är den inte alls så smidig, och det är oklart om den hjälper eller stjälper. Projektstyrningsprocessen måste förbättras på två punkter. Dels måste modellen bli mer lättarbetad, dels måste vi lära oss jobba enligt den.

Oklar roll

Jag vet inte inte riktigt vad som förväntas av mig, och mina medarbetare och kollegor vet inte heller det. Från min projektledarkurs har jag en klar bild om vad en projektledare ska göra, men min chef verkar ha lite andra idéer.

Saknar stöd

Ofta känner jag att jag är ute på lite djupt vatten, och då finns det ingen riktigt att vända sig till. Jag är den ende projektledaren på företaget, och egentligen den förste. Det finns ingen styrgrupp att vända sig till, vilket naturligtvis leder till andra problem också. Min chef har sina egna problem, men även om han hade tid och lust så hade han nog inte kunnat hjälpa mig ändå.

Svag kommunikation

Vi kommunicerar dåligt i projekten, vilket bland annat leder till oklara specar. Eftersom vi inte vet vad kunden vill ha eller förväntar sig är det svårt att få leveranserna godkända och vi får göra en massa extra jobb.

Jag har uppenbarligen en hel del att ta tag i framöver.

Jag behöver hjälp!

16 oktober, 2009

Det blir bara värre och värre. Ännu en vecka av hårt arbete har lett oss ingenstans. Modellen jag tagit fram har inte hjälpt alls, snarare tvärt om. Vi jobbar häcken av oss men kunderna blir ändå inte nöjda.

Just nu känns det väldigt motigt. Jag vet inte hur vi ska ta oss ur den här gropen vi gräver åt oss själva.

Beställningar av kundprojekt

14 oktober, 2009

I vår projektmodell, och många andra, har styrgruppen en mycket viktig roll. Styrgruppen, eller beställaren som vi kallar det, ansvarar för att projektet är affärsmässigt och passar i företagets allmänna planer.

Problemet vi får med kundprojekt är att enda motivet till projektet är att tjäna pengar, vilket gör beställarens roll minimal. Det finns inga mål att följa upp och eftersom den kortsiktiga intäkten är det enda resultatet av projektet så finns det ingen anledning för beställaren att engagera sig.

Eller är det tvärt om, vi tar alla kundprojekt med snabba intäkter eftersom ingen bryr sig om nåt annat?

Vad händer nu?

22 september, 2009

Nu börjar arbetet med att omsätta teori i verklighet och styra upp projekten på kontoret. Först hade jag tänkt sätta samman vad jag lärt mig på projektledarutbildningen med verkligheten som vi arbetar i, resultatet borde bli en specialanpassad projektmodell!

När modellen är klar krävs säkerligen en hel del internutbildning för kollegorna innan det flyter på som tänkt. Planen är att börja enkelt och bygga på mer och mer när det behövs. Jag vill inte gå ut för hårt, framförallt inte med folk som aldrig sett en projektmodell förut.

Jag ska bli projektledare!

2 september, 2009

Efter år av slit som utvecklare har jag haft ett allvarligt snack med min chef. Jag är missnöjd med hur projekt sköts och han höll med, och gav mig ansvaret. Nu är det upp till bevis, men först måste jag vänja mig vid min nya roll.

Jag tänkte dokumentera min transformation från vilsen utvecklare till, förhoppningsvis, fullfjädrad projektledare här på bloggen. Kanske kan nån annan lära sig av mina misstag och ta till sig av mina erfarenheter. Med lite tur kanske någon kan ge mig några goda råd.